|Original|LaY|One Piece|Bleach|CLAMP|Prince of Tennis|Shounen ja shoujo|Sekalaiset|
LaY

Praktikum I - Teema ja variaatio: Koivuniemi I-III

Tämän kurssin ideana oli valita teema ja varioida sitä haluamallaan tavalla. Itse jatkoin öljytempera-kurssin koivuaihetta, mutta jalostin ideaa vielä syvällisemmäksi. Koivuniemeä tarkoittavan sukunimeni pohjalta kehitin kerrokselliset ja läpinäkyvät kimonot, jotka paljastavat mieshahmojen koivusta muodostuvan luuston. Edeltävän diptyykin mukaisesti tässä triptyykissä on maalaukset toisiinsa yhdistäviä elementtejä. Koivuniemi II on suosikkini oksakylkiluiden kaarien takia. Tempera 70 cm x 50 cm kokoiselle pohjustetulle kankaalle.

Akryylimaalaus: röntgenkuvat

Tämän maalauksen idea on ollut myös pitkään mielessäni. Alkuperäinen idea tuli sairaaloiden valotaulusta, jota vasten tutkitaan röntgenkuvia. Taiteilijoille kädet ovat hänen työvälineet. Vaikka kynän tai siveltimen liike tapahtuu lihasten ja jänteiden avulla, lopullinen tuki löytyy niiden alta eli luista. Käsien anatomia oli myös kiinnostavaa. Todellisuudessa kuvissa ei olisi sormuksia, mutta keskisormeni olisivat vinot. Akryyli 50 cm x 67 cm kokoiselle pohjustetulle kankaalle.

Tempera- ja öljyvärimaalaus 2: oma aihe (toistaiseksi nimetön)

Diptyykin toinen osa otti yllättävän kauan aikaa valmistuakseen: taistelin sen kanssa kolmisen viikkoa vuoden 2009 tammi-helmikuun aikana. Työn värimaailman luominen oli haasteellista, varsinkin kun halusin niiden olevan yhtenäiset, mutta kuitenkin erilliset. Pääidea diptyykille oli kuitenkin mahdollisuus osien paikkojen vaihtamiseen, kuten kuva kertoo. Tempera noin 50 cm x 70 cm kokoiselle pohjustetulle kankaalle.

Tempera- ja öljyvärimaalaus 2: oma aihe (toistaiseksi nimetön)

Tämän saranattoman diptyykin eli kaksiosaisen maalauksen aihe on pyörinyt päässäni jo useamman vuoden ajan. Pidän ihmiskäsistä erittäin paljon, joten kiinnitin niihin erityistä huomiota. Ensimmäisen eli vasemmanpuoleisen osan värimaailma on erikoinen, jos sitä vertaa edellisiin töihini, mutta olen erittäin tyytyväinen valintaani. Työ valmistui noin viikossa vuoden 2008 marras-joulukuun vaihteessa. Tempera noin 50 cm x 70 cm kokoiselle pohjustetulle kankaalle.

Tempera- ja öljyvärimaalaus 2: asetelma

Syksyn ja alkutalven 2008 Piirustus ja maalaus 2 -kurssin tehtävinä olivat elävä malli, asetelma ja kaksi omaa aihetta, jotka tuli toteuttaa tempera- ja öljyvärein. Tämä pieni asetelma, jossa ovat esillä perinteiseen tussaukseen käytettävät välineet, on maalattu öljyväreillä muutamassa päivässä. En ollut maalannut öljyillä viiteen vuoteen, mutta niillä maalaamisen ilo ei ollut hävinnyt minnekään vuosien aikana. Öljy noin A4-kokoiselle valmispohjalle.

Ekskursio Suomen taiteeseen: sarjakuvaraportti

Keväällä 2007 kuvataidekasvatuksen opiskelijat suuntasivat linja-autolla viikoksi Etelä-Suomeen koluamaan kirkkoja ja taidemuseoita. Syksyllä tein oman raporttini matkasta sarjakuvan muotoon ja aikaa tekemiseen hurahti 4 iltaa. Yksi päivä on kuvattu yhteen ruutuun, samoin sen päivän mieleenpainuvimmat asiat. Sakura Pigma Micronit ja Faber-Castellin harmaat sivellintussit A3-kokoiselle akvarellipaperille.

Metalligrafiikka: Rekka, Paksu ja Laikku

Kolmen työn sarjan viimeinen, muttei vähäisin, ainakaan huumorin osalta. Tässä ovat kärpät Rekka (vas.), Paksu (kesk.) ja Laikku (oik.). 2. vedos 4.:tä, todellisuudessa 100.:ta. Rekan jääkiekkokypärä on suosikkini sen valojen ja varjojen takia. Pehmeäpohja, kuivaneula, etsaus ja akvatinta, koko noin 1/3 A4-arkkia.

Metalligrafiikka: Lumileopardi

Tämä on edeltävän työn toinen puolisko, lumileopardi. Halusin tehdä siitä pehmeän ja naisellisen ja lopputulokseen tarvittiin tuplapölytys pienen kömmähdyksen takia sekä tuplauitto hapossa. Vedosmäärä 1/4 ei ole myös tässäkään todellinen luku, vaan 1/100. Kuivaneula, etsaus ja akvatinta, koko noin 1/3 A4-arkkia.

Metalligrafiikka: Leopardi

Tässä yksi kaksiosaisesta työstä kolmen työn joukosta Lauri Rankan pitämältä metalligrafiikan kurssilta. Päämääränä oli tehdä leopardista maskuliininen ja vahva, jossa kyllä omasta mielestäni onnistuin. Vedosmäärä 1/4 ei ole todellinen luku, koska en huomannut muuttaa sitä ennen skannausta 1/100:an. Kuivaneula, etsaus ja akvatinta, koko noin 1/3 A4-arkkia.

Elävä malli: nainen

Jälleen sensuurikulmassa, tällä kertaa mallina nainen. Tähän työhön valitsin pohjapaperiksi harmaan tavallisen ruskean sijaan ja 3B-grafittikynän hiilen sijaan. Tämän työn, kuin edellistenkin, hiuksista pidettiin kovasti. Työ saatiin valmiiksi päivässä, edellinen kahdessa. Grafittikynä, hiilikumi, pastelliliitu ja jättikokoinen paperi.

Elävä malli: mies

Ulla Niskanen veti myös elävän mallin piirustuksen, jonka aikana pääsin piirtämään niin mies- kuin naismallia. Tässä työssä jäin niin sanottuun sensuurikulmaan, mutta se ei tuonut työn tekemiselle paljoa helpotusta. Lyhennykset tuottivat monenlaisia haasteita, mutta olen erityisen tyytyväinen jalkojen lyhennyksiin. Hiili, hiilikumi, pastelliliitu ja jättikokoinen paperi.

Kuvataideopetus I: Kuviselämänpolkukartta

Kuvataideopetus ja opetusharjoittelu ykkösen yhteyteen tehty työ omasta kuviselämänpolusta. Talonmuotoisessa sarjakuvassa seikkailee Heiska-kissa silloisine väreineen ja muotoineen. Parin päivän aikana ruudut tulivat valmiiksi. Huomaa korvisten ja silmälasien muutokset. Tussit ja A3-kokoinen akvarellipaperi.

Ympäristöpedagogiikka: Lainion lumikylän karhusviitti

Yksi neljän kuvan muodostamasta karhun vuodenajat -kuvasarjasta Timo Jokelan vetämältä talven 2006 ympäristöpedagogiikan leiriltä. Kolmen hengen ryhmässä suunnittelimme kupolikattoisen sviitin seinille karhun neljä eri vuodenaikaa. Omani on karhujen kesä, siispä lapsiystävälliset pussailevat mesikämmenet. Erikoisin työni tähän mennessä, mutta myös yksi mukavimmista toteuttaa. Kuvat kaiverrettiin reliefeiksi seinille kolmessa päivässä. Tykkilumi, petkele ja epämääräinen tapettirapa.

Kuvan rakentamisen perusteet: kubistinen versio asetelmasta

Kubistinen versio alla olevasta asetelmasta. Tätä työtä oli haasteellista tehdä, koska en ollut koskaan ennen tehnyt kubistisia töitä. Työhön kului suunnilleen saman verran aikaa kuin edeltäjäänsä. Pidän erityisesti sahan harmaasta pintakuviosta sekä mustavalkoisesta sahalaitakuviosta. Akvarellivärit ja A2-kokoinen akvarellipaperi.

Kuvan rakentamisen perusteet: hiilityö asetelmasta

Ensimmäinen Juhani Tuomisen pitämästä kuvan rakentamisen perusteet -kurssin neljästä työstä. Kokosimme pienen ryhmän kanssa asetelman ateljeesta löytyneistä esineistä, tässä tapauksessa mukana on niin saha kuin maalaustelineiden oliivinmuotoiset "mutteritassut" sekä tekonauris. Työ valmistui muutamassa päivässä muutaman tunnin rupeamissa. Hiili, hiilikumi ja A2-kokoinen pariisinpaperi.

Piirustus ja maalaus: temperatyöt

LaY:n Kuvo ykkösten ensimmäisiä kursseja oli muun muassa Ulla Niskasen piirustus ja maalaus. Pääsin tuolloin kokeilemaan ensimmäistä kertaa temperamaalausta. Aiheina olivat detalji ja kuva kuvassa, joista ensimmäiseen valitsin rakkaan Karvis-pehmoni sekä toiseen labradorinnoutajat. Tekniikkana tempera oli haastava, mutta sain aikaan itseäni mielyttävää jälkeä. Tempera pohjustetuille noin 50 cm x 70 cm kokoisille kankaille.

Lapin yliopiston haku 2006: Mediatehtävä

Kolmas hakutehtävä oli perinteinen mediatehtävä ja tällä kertaa sanoma- tai aikakauslehdestä oli etsittävä jokin kiinnostava uutiskuva ja tehtävä sille kuvapari niin, että alkuperäisen kuvan merkitys muuttuu. Löysin armottoman sanomalehtipinon tonkimisen jälkeen Keski-Pohjanmaasta humoristisen kuvan Sievissä sijaitsevasta "Purkkiksesta" eli purukumeille tarkoitetusta roskakorista. A3-koko, sekatekniikka kartongille.

Lapin yliopiston haku 2006: Maalaustehtävä

Lapin yliopiston vuoden kevään 2006 hakeville oli annettu jälleen kolme ennakkotehtävää, joista olen laittanut esille numerot 2 ja 3. Toisessa tehtävässä piti kuvata maalauksen keinoin yksi hetki omasta elämästä vuonna 2020. Tässä olen tyttäreni kanssa kävelyllä kesäisessä metsässä. Pallopaidat ja -mekot ovat nähtävästi taas tuolloin päällä, kuten minulla omassa lapsuudessani. A3-koko, akvarellit ja maskineste.

Lapin yliopiston haku 2005: "Minäkalenteri"

Kolmannessa tehtävässä tuli toteuttaa yksi sivu seinäkalenterista, johon sisältyy kuvallinen tai sisällöllinen teema sekä itseään persoonana kuvaava tekijä. Yhteen kalenterisivuun tuli liittää valokuva tai valokuvia, valitun kuukauden päivät ja teemaan liittyvä otsikko. Valitsin humoristisen linjan ja tulokseksi saatiin Heidi hamsteri hurjilla luonnonkikkuroilla hiuksilla. A3-koko, sekatekniikka kartongille.

Lapin yliopiston haku 2005: Kuvallinen tulkinta taidemaalauksesta

Toisessa hakutehtävässä tuli valita jokin itseä kiinnostava taidemaalaus ja maalata sen pohjalta vastaus alkuperäisen työn tekijälle. Valikoivana ihmisenä pidättäydyin suomalaisissa taiteilijoissa ja päädyin lopulta Akseli Gallen-Kallelan "Mäntykoski" öljyvärityöhön (1892). Toisella yrittämällä sain aikaan haluamaani jälkeä. A3-koko, vesi- ja peitevärit sekä maskineste.

Lapin yliopiston haku 2005: Lyijykynätutkielma

Lapin yliopiston kevään 2005 haun ensimmäisessä tehtävässä tuli tehdä lyijykynätutkielma esineestä, jota katsotaan suurennuslasin läpi. Metsästin talomme läpi etsien jotain mielenkiintoista esinettä ja päädyin lopulta äitini lahjaksi saamaan Aarikan siniseen puulintuun. Haastetta työhön toi juuri oikeanlaisen materiaalin piirtäminen, josta tässä on hyvänä esimerkkinä linssin heijastukset. A3-koko, lyijykynät.